Senioren Journaal van dinsdag 2 november

Behandelplan oudere patiënt met kanker

Door een passend behandelplan te maken, waarbij de wensen en voorkeuren van de patiënt voor de behandeling zijn meegenomen, kan de zorg voor oudere patiënten met kanker aanzienlijk worden verbeterd. Dat stelt onderzoeker en internist ouderengeneeskunde Suzanne Festen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze aanpak zal uiteindelijk ook leiden tot minder complicaties tijdens het behandeltraject en kortere ziekenhuisopnames.

‘Stel boostervaccins snel beschikbaar’

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept het kabinet op om zo snel mogelijk de boostervaccins beschikbaar te stellen, voor alle senioren die hier op zitten te wachten. Door deze bredere aanpak kunnen lockdowns of het afsluiten van afdelingen van verpleeghuizen voorkomen worden en kunnen senioren thuis veiliger op pad, aldus KBO-PCOB.

Langer actief met veilige fietsroutes

Als oudere een lekker stuk gaan fietsen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over gevaarlijke verkeerssituaties of hinderlijke obstakels die je pad kunnen kruisen. In de Wieringermeer kan al worden opgestapt voor zo’n veilige fietsroute van Team Sportservice en in de lente zijn er meer in de Noordkop, meldt het Noordhollands Dagblad. De routes vloeien voort uit het project Doortrappen dat Team Sportservice draaide in de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Schagen.

Voorspellingsmodel gebroken heup

De oudere patiënt met een gebroken heup is kwetsbaar en heeft een hoog risico op complicaties of overlijden. Dankzij subsidie van ZonMw zijn onderzoekers een stap verder in de ontwikkeling van een voorspellingsmodel dat in de toekomst moet voorzien in een data-gedreven behandeladvies voor deze kwetsbare patiëntengroep. In Nederland wordt 1 op de 5 ongevalspatiënten opgenomen vanwege een gebroken heup, met een gemiddelde leeftijd van 79 jaar.

Horeca denkt aan ouderen voor de bediening

Wat te doen met het personeelstekort in de horeca? De horeca in het Vechtdal denkt het antwoord te hebben, aldus dagblad de Stentor: verleid ‘de senior’ om het vak in te gaan.

“We willen die groep niet links laten liggen. De oudere die de jongere op sleeptouw neemt en de jongere die de oudere weer wat frisser houdt is de beste combinatie.”

Vinger aan de pols bij einde acceptgiro

De acceptgiro verdwijnt in 2023. Betaaldienstverlener Currence laat weten dat het aantal gebruikte acceptgiro’s dan te laag wordt om de betaalmethode nog langer te ondersteunen. Ouderenbonden zijn volgens de media bang dat ouderen afhankelijk worden van hun kinderen voor betalingen. ANBO vindt het wel logisch dat de acceptgiro verdwijnt. “We houden de vinger aan de pols, maar er is gelukkig anderhalf jaar overgangstijd.”

‘QR-code voor zorgpersoneel onhaalbaar’

ActiZ ziet niets in de invoering van een QR-code voor personeel in de zorg. De branchevereniging voor zorgorganisaties pleit voor herinvoering van basismaatregelen als thuiswerken, mondkapjes en de anderhalvemeterregel. Dit omdat het aantal besmettingen onder ouderen in verpleeghuizen ondanks de vaccinaties weer oploopt.”Bewoners worden niet meer doodziek, maar we kampen wel met een hoog ziekteverzuim onder personeel. Terwijl er al sprake was van een personeelstekort”, zei bestuurslid Conny Helder in het NOS Radio 1 Journaal.

Dekkingsgraad zit in de lift

Oktober was wederom een goede maand voor pensioenfondsen. De actuele dekkingsgraad steeg van 110% naar 112%, vooral dankzij goede beleggingsresultaten. Dat meldt risico-analist Aon volgens de Telegraaf in haar pensioenthermometer. “Met de overgang naar het nieuwe systeem, waarin uitkeringen meer meebewegen met de rendementen van fondsen, zullen de uitkeringen direct naar de huidige inzichten zo’n 10% – 20% hoger worden”, schrijft Aon.

‘Gezonde fondsen kunnen al snel verhogen’

Nu de meeste pensioenfondsen er voor het eerst in jaren zichtbaar beter voorstaan, voert oppositiepartij PvdA volgens de Volkskrant de druk op het demissionaire kabinet op: met een wetswijziging moet verhoging van veel pensioenen per 1 januari 2022 mogelijk worden. Anders trekt de partij haar steun aan het pensioenakkoord in. Voor vier grote fondsen biedt het voorstel overigens nog geen soelaas.

Mantelzorgwoning in Omgevingswet

Landelijk is geregeld dat een tijdelijke mantelzorgwoning op eigen terrein zonder vergunning mag worden gerealiseerd. Echter met de komst van de Omgevingswet per juli 2022 krijgen gemeenten de mogelijkheid om alsnog vergunningseisen te stellen. Vandaag komt een motie van GroenLinks en VVD in stemming in de Tweede Kamer om te voorkomen dat deze landelijke vrijstelling verdwijnt. KBO-Brabant onderstreept het grote belang van deze motie en heeft partijen opgeroepen de motie te steunen.

Twente iets meer levensbeperkingen

Vanuit de Integrale Samenwerkingsagenda Twente is een regiobeeld 2030 gepresenteerd in het bijzonder gericht op ouderen. Hieruit blijkt dat ouderen in Twente iets meer levensbeperkingen ervaren dan elders in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze beperkt kunnen zien, horen of minder mobiel zijn. ‘Maar denk ook aan eenzaamheid. In de data zien we ook terug dat zelfstandig wonende ouderen in Twente meer overgewicht hebben dan ouderen elders in Nederland.”

‘Bewegen in de Zorg’

Nijmeegse ouderen woonachtig in woonzorgcentrum De Horizon starten vrijdag 5 november de pilot ‘Bewegen in de Zorg’ van het Nationaal Ouderenfonds. De ouderen testen een aantal innovatieve producten die hen helpen te blijven bewegen. De producten zijn zo gekozen dat ook vrijwilligers en zorgpersoneel er makkelijk gebruik van kunnen maken. Na de testperiode van 6 weken kan De Horizon de producten eventueel aankopen, meldt De Brug.

‘Wees trots op deze nieuwe generatie’

Een Parool-lezer verbaasde zich erover dat de actiegroep die zich er  jaren hard voor gemaakt heeft dat ABP uit fossiele beleggingen stapt voor het merendeel bestaat uit jongeren, die nog geen pensioen ontvangen: hoe zouden zij reageren als pensionado’s zich nu eens gaan bemoeien met de studiebeurs? Een andere lezer reageert: “Wees blij en trots op deze nieuwe generatie! Wij, de mensen die in de herfst en winter van hun leven zitten, hebben er voor gezorgd dat het, wat het milieu betreft, nu vijf voor twaalf is, en onze kleinkinderen ervoor moeten zorgen dat de aarde nog een beetje leefbaar blijft.”