Samenwerken in Maarssen-Dorp

In Maarssen-Dorp nam een huisarts, samen met andere zorg- en welzijnsprofessionals, het initiatief om een geriatrisch spreekuur op te zetten.

Bij dit spreekuur waren naast de huisarts twee andere zorgprofessionals aanwezig, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, sociaal werker of specialist ouderengeneeskunde. Tijdens het 30 minuten durende spreekuur kon de oudere direct in gesprek met de drie zorgverleners en werd er gezamenlijk een zorgplan opgesteld.

Sneller concreet zorgplan

Uit de evaluatie bleek dat deze manier van samenwerking leidde tot een uitwisseling van expertise en kennis onder professionals, wordt gemeld in Medisch Contact: Er ontstond een breder en meer volledig beeld van de zorgvraag van de oudere. Daarbij leidde deelname aan het spreekuur sneller tot een concreet zorgplan en konden professionals elkaar buiten het spreekuur ook beter vinden.

Serieus genomen

Het spreekuur zorgde, door een gevoel meer directe collega’s van elkaar te zijn, ook voor meer werkplezier. Ouderen zelf waren tevreden met het spreekuur. Zij voelden zich gehoord, gezien en serieus genomen. Het spreekuur bood hen bovendien de mogelijkheid om directer te participeren in het zorgproces, aldus het bericht in Medisch Contact. Ondanks de ervaren meerwaarde van de samenwerking blijkt voortzetting, door gebrek aan financiën en financiële schotten, een uitdaging.