Gepensioneerde heeft te weinig afgedragen

“Wat zich de afgelopen twintig jaar heeft gewroken, is dat we een pensioenstelsel hadden dat in de oude situatie prima voldeed.”

Dat zegt emeritus hoogleraar en pensioenexpert Henriëtte Prast in de Telegraaf.

Oude systeem werkt niet meer

Er waren veel werkenden en weinig gepensioneerden, het aantal zzp’ers was veel lager en werknemers wisselden weinig van baan. Het is absurd “dat de vergrijzingsgolf niet is ingecalculeerd. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te begrijpen dat als er veel meer mensen uit het werkende leven stappen én langer leven, het oude systeem niet meer werkt. Ze hadden hogere premies moeten vragen zodat er meer in kas zat. Dat is niet gedaan.”

Niemand wilde meer bijdragen

Waarom dat niet is gebeurd, is de vraag in de Telegraaf. Prast: “Werkgevers wilden dat niet, want dan moesten ook zij grotere bijdragen betalen. Vakbonden wilden dat niet omdat het ten koste ging van het loon. Ondertussen dachten werknemers dat ze genoeg afdroegen.”

Steeds doorgeschoven

Gepensioneerden zijn nu boos, omdat ze gekort zijn. Maar voor een groot deel hebben zij te weinig afgedragen, aldus de emeritus hoogleraar in de Telegraaf.  “Dat is hen niet aan te rekenen, maar de realiteit is dat ze meer krijgen dan de bedoeling was in het oude systeem. En het risico wordt steeds doorgeschoven naar de volgende generatie.”

Onvoldoende verzekerd

Werknemers hebben volgens Prast een premie betaald die hoog genoeg was als het goed zou gaan op de financiële markten, maar te laag was om tegenvallers op te vangen. “Ze hadden eigenlijk hun pensioen onvoldoende verzekerd, terwijl ze dachten dat wel te hebben gedaan. Logisch ook, want dat werd allemaal geregeld door de sociale partners. Nu blijkt dat de ingelegde premie te laag is om de voorgespiegelde pensioen te garanderen.