Digitale zorg mislukt vaak en geeft veel stress

Hoe ouder, hoe digibeter, schrijft huisarts Rinske van de Goor in haar column in de Volkskrant.

Van de ouderen tussen de 65 en 75 jaar heeft maar 18 procent meer dan digitale basisvaardigheden. Bij 75-plussers is dat maar rond de 10 procent, dus zo’n 90 procent is dan vrijwel digibeet.

Behoorlijk digibeet

De gemiddelde leeftijd van thuiszorgontvangers is 75 jaar en de piek ligt bij 84 jaar. En je voelt wel op je klompen aan dat 84-jarigen die nog helemaal zelfstandig zijn gemiddeld digitaal vaardiger zijn dan 84-jarige thuiszorgontvangers. Thuiszorgontvangers zijn vrijwel allemaal behoorlijk digibeet.

Oudere voelt zich falen

Minister Helder wil nu de tekorten in de ouderenzorg aanpakken door in te zetten op beeldbellen, val-sensoren en medicatieverstrekapparatuur. Van de Goor beschrijft aan de hand van voorbeelden uit haar praktijk dat digitale zorg regelmatig mislukt, ondanks herhaalde liefdevolle uitleg van thuiszorg en familie, na veel stress bij de oudere die zich voelt falen.

Wat dit gaat kosten

“De investering in al deze elektronische zorggadgets, de tijd die implementatie kost, de stress die het ouderen geeft, alle extra bezoeken van de thuiszorg en hun verminderde werkplezier – is dat meegenomen in de ‘winst’ van deze plannen?”

Heeft u ook Wimbledon gekeken?

“Bovendien vergeet u de belangrijkste waarde van de thuiszorg: dat er een lief zorgzaam mens van vlees en bloed langskomt, die met een glimlach vraagt: ‘Goedemorgen mevrouw Van den Berg. Heeft u ook Wimbledon gekeken gisteren?’” Advies van de huisarts in de Volkskrant aan de minister:“Stuur uw departement eens langs bij een paar ouderen met digitale hulpmiddelen, dan zien ze wat helpt: goede thuiszorg. Digitaal krijgen ze dat nooit goed in beeld.”