Preventie kan niet alles voorkómen

Wat zou het mooi zijn als we ongeacht waar iemand verblijft deze multidisciplinaire zorg kunnen leveren. Dat schrijft Jacqueline de Groot van Verenso (beroepsvereniging specialisten ouderengeneeskunde) in Medisch Contact.

Uit het eerste deel van het motto van het regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar’ lijk je dat volgens De Groot te kunnen opmaken. Het tweede deel ‘Vooruitkijken naar de toekomst’ roept voor haar vragen op. “Het uitgangspunt zijn de kosten, de insteek is doelmatigheid. Hóe de zorg voor kwetsbaren eruit gaat zien, is niet duidelijk. Het gaat vooral over faciliteren van mondige, vitale, thuiswonende ouderen. We lijken te vergeten dat met het steeds ouder worden we ook steeds meer chronische ziekten zullen hebben.”

Strategiedocument

Preventie is goed, schrijft de Verenso-voorzitter in Medisch Contact, maar kan natuurlijk niet alles voorkómen. “Bovendien zullen we het werk – als mantelzorger of zorgprofessional – met steeds minder mensen moeten doen.” Met het oog op die toekomst heeft Verenso met haar leden het strategiedocument ‘Specialist ouderengeneeskunde 2030’ ontwikkeld.

Regionale netwerken

Een van de perspectieven is gericht op het promoten van het specialisme ouderengeneeskunde. Een andere belangrijke is samenwerken en taakherschikking: we moeten met steeds minder mensen kwalitatief goede zorg leveren. “Los van waar de kwetsbare oudere of chronisch zieke met een complexe zorgvraag verblijft: hoe vervullen we als specialist ouderengeneeskunde onze rol in regionale netwerken ouderenzorg?”

Hoopvol over minister

In de komende jaren gaat het document volgens De Groot “ons als vereniging richting geven in de stappen die we moeten gaan nemen in onze positionering in het veranderende zorg- en werkveld. Binnenkort maken we hernieuwd kennis met onze nieuwe minister van langdurige zorg, Conny Helder. Het stemt hoopvol dat ze bekend is met de sector.”