Zorg voor een gebit waarmee je 100 kunt worden

Ik ben nu bijna 80 ( 85, 90), moet ik die behandeling nog doen? Dat is de meest gestelde vraag aan tandarts-geriatrie Peter de Goede op zijn wekelijkse telefonisch spreekuur via KBO-Brabant.

Het antwoord van de tandarts-geriatrie: “Ja, want u wordt ook 85 ( 90, 95) en dan wordt het wellicht moeilijker.” Het gaat er om te zorgen voor een leeftijdsbestendig gebit. “Zorg voor een gezond setje tanden waar u honderd mee kunt worden.”

Ook veel vragen mantelzorgers

Tandartsen als De Goede werken (evenals o.a. huisartsen, fysiotherapeuten, audiciëns) ook mee aan de Vitaliteitsdagen: dagen waarop de bezoeker leefstijladviezen krijgen inclusief de mondgezondheid. De Goede: “Tijdens die dagen en aan de telefoon blijkt ook dat veel ouderen mantelzorger zijn en de vragen gaan vaak ook over degene voor wie men zorgt.”

Belemmeringen tandartsbezoek

Het (gratis) telefonisch spreekuur van tandarts-geriatrie De Goede is op woensdag van 13.30-14.30 uur op telefoonnummer 073-3036444. “Mijn ervaring is dat het voor ouderen (75 jaar is het omslagpunt) vanwege medisch-biologische ( Parkinson) , psychische ( Alzheimer) en sociale (eenzaamheid) factoren moeilijker wordt de tandarts te bezoeken. Daar komt als vierde factor bij dat de situatie in de oudere mond dermate complex is dat de individuele zorgverlener daar soms geen antwoord op weet.”

Matige mondgezondheid

Tandarts-geriatrie De Goede werkt inmiddels ruim veertig jaar in verpleeghuizen en merkte dat zo’n tachtig procent van de ouderen bij opname een matige mondgezondheid hebben, zeker nu ouderen langer thuis blijven wonen. “Ik moest dus een manier vinden de ouderen eerder te bereiken en ben begonnen samen met tientallen tandartsen onder 40.000 ouderen te zoeken naar ouderen van 70 en ouder die twee jaar of langer niet naar de tandarts zijn geweest.”

De mond niet vergeten

Intussen zijn vele honderden 70-plussers benaderd met een vriendelijke brief. Ook is er samenwerking gezocht met twee zorggroepen van huisartsen. En is er gezorgd voor laagdrempelige digitale verwijsmogelijkheden. Kortom, er is veel in gang gezet, wat ook goed is te zien op de website van De mond niet vergeten, waarvan Peter de Goede ambassadeur is.

Multidisciplinaire samenwerking wérkt

Samenwerking met het ziekenhuis in Den Bosch (geriaters, ouderenpsychiaters) maakte dat De Goede nog eerder in contact kwam met kwetsbare ouderen met ziekten. Hij doet consulten in het ziekenhuis en geeft adviezen over welke behandeling wenselijk is. “Deze multidisciplinaire samenwerking met tandartsen, geriaters, huisartsen én paramedici als diëtisten en logopedisten wérkt.” Met de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorginstituut Nederland werd bereikt dat deze op diagnostiek gerichte consulten op verzoek van collega’s vanuit de basisverzekering worden vergoed.