Voorrangswoningen naast verpleeghuis

Woningcorporatie Ymere gaat stellen van wie een van beiden lijdt aan dementie voorrang geven bij woningen naast verpleeghuis Flevohuis.

Hierdoor kunnen zij langer thuis en bij elkaar blijven wonen, aldus Het Parool.

Doorstroming bijkomend voordeel

In eerste instantie gaat het om 20 tot 24 woningen, maar op termijn zien Ymere en zorgorganisatie ZGAO, waar het Flevohuis in Amsterdam-Oost onderdeel van is, mogelijkheden om dergelijke constructies op meer plekken te realiseren. Bijkomend voordeel is dat stellen die naar de voorrangswoningen verhuizen vaak een grotere woning achterlaten, wat de doorstroming in de stad bevordert.

Kansrijke complexen

Volgens bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Ymere moet uiteindelijk 80 procent van de woonzorg worden opgelost in bestaande bouw, zegt hij in Het Parool. “We kunnen niet overal nieuwe huisvesting bouwen, we zullen slimmer moeten zijn. Samen met de ouderenzorg, welzijnsorganisaties, corporaties en de gemeente zien we in Amsterdam zeven complexen die kansrijk zijn.”

Meer ogen en oren

Gerritsen zegt dat mensen in de toekomst langer thuis moeten blijven wonen. “En mensen wíllen het ook, het is heel belangrijk. Als mensen in hun eigen huis blijven, heb je meer ogen en oren. En: zorgpersoneel is schaars, op deze manier zet je personeel beter in. Plus: een jaar thuis blijven wonen scheelt de samenleving 80.000 euro aan zorgkosten per jaar.”

Nogal wiedes

Bestuurder Pien de Jong van ZGAO zegt in Het Parool: ” Op deze manier kunnen we bestaande zorg beter benutten, hebben thuiszorgteams meer tijd en aandacht voor bewoners én kunnen mensen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Volgens Gerritsen heeft de nieuwe structuur inderdaad een hoog ‘nogal wiedes-gehalte’. “We maken een uitzondering op de manier waarop woningen worden toegewezen. Maar volgens de regelgeving mag dit.”