Enkelbreuk scheidt 80-plus echtpaar

Een Purmerender (87) belandt voor zorg in Den Helder, zijn vrouw blijft achter.

Ze zijn allebei ruim boven de tachtig en hulpbehoevend. Hij brak zijn enkel, zij bleef alleen achter. WelzijnWonenPlus, een organisatie die hulp biedt met vrijwilligers, vraagt in het Noordhollands Dagblad aandacht voor incidenten als bij dit echtpaar in Purmerend.

Volledig op elkaar aangewezen

De vrouw loopt met een rollator en haar man rijdt in een scootmobiel. ”Ze zijn volledig op elkaar aangewezen”, zegt WelzijnWonenPlus. “Kinderen hebben ze niet en er is geen netwerk van andere familieleden of buren waar ze op terug kunnen vallen. Als er dan zoiets ingrijpends gebeurt, blijkt de kwetsbaarheid. Hij deed bijvoorbeeld altijd de boodschappen.”

Wat de dokter zegt

“Bij veel ouderen werkt het nog zo dat wat de dokter zegt, moet gebeuren”, zegt WelzijnWonenPlus in het Noordhollands Dagblad. ”Als ze hem in Den Helder willen laten revalideren, dan zal hij niet snel zeggen dat dat vanwege z’n vrouw helemaal niet kan.” WelzijnWonenPlus heeft uiteindelijk een vrijwilliger bereid gevonden om donderdag met haar naar Den Helder te rijden.

Beter communiceren

Wat moet er veranderen?  WelzijnWonenPlus denkt dat de verschillende organisaties beter met elkaar moeten communiceren: de huisarts, de ziekenhuizen, Thuiszorg, het Wmo-loket van de gemeente en WelzijnWonenPlus. “Wie voelt zich verantwoordelijk? Het is steeds belangrijker voor deze ouderen dat iemand naar ze omkijkt.”

Hoe is dit in godsnaam mogelijk?

Komen dergelijke situaties regelmatig voor? “Ja, maar dit is wel een uitschieter”, zegt de consulent van WelzijnWonenPlus in het NoordhollandsDagblad. “Wat ik zo schrijnend vind, is dat er wel voorzieningen zijn geregeld, zoals een lift, een wc-verhoger, een rollator en een scootmobiel, maar dat na zo’n enkelbreuk niets gebeurt. Hoe is dat in godsnaam mogelijk?”