Je eigen moeder wassen

Door personeelstekorten doen verpleeghuizen een dringend beroep op mantelzorgers.

Het Parool sprak met Rocco Leenders (51) die dagelijks bijspringt in De Werf in Amsterdam, waar zijn 87-jarige moeder verblijft.

Waarom vragen jullie ons niet?

Ook Leenders heeft eind juni de brief van zorginstelling Amsta gehad, waarin mantelzorgers wegens personeelstekort worden opgeroepen bij te springen in de vakantietijd. Voor hem komt het verzoek niet als een verrassing. “Sterker nog: ik heb dit zelf al eens aangekaart, toen ik hoorde dat ze in de zomer kantoorpersoneel wilden inzetten. Waarom vragen jullie ons niet? dacht ik.”

Helpen waar dat kan

“Sommige taken vereisen professionaliteit en de juiste opleiding. Daar kun je als familie niks aan bijdragen. Maar er zijn werkzaamheden waarmee je wél kunt helpen, zoals de tafel dekken of afruimen. Iemand met een tillift onder de douche zetten kun je als familielid niet, maar afspoelen wel.”

Emotioneel moment

Je eigen moeder wassen, dat is een emotioneel moment, zegt Leenders in Het Parool. “Het is het lichaam dat je heeft voortgebracht, en natuurlijk had ik mijn moeder wel eens in bikini of bloot gezien, maar dit is anders,” zegt hij. “Ook voor mijn moeder was het heel emotioneel. Het besef dat ze het niet meer zelf kon, zich door mij moest laten wassen; het is hard om dat te ervaren.”

Bewustwording

Leenders ziet dit als een soort bewustwording van de weg naar het einde, zegt hij in Het Parool, alsof het rouwproces al is gestart. “Als familielid zie je een oud of ziek lijf en dat is confronterend. Ik snap dat dat niet voor iedereen is weggelegd, maar ik wil die zorg wél aan mijn moeder bieden. Zich door een vreemde laten wassen was een nog grotere stap voor haar; daarom doe ik het.”