Sociale benadering dementie

Een sociale benadering van dementie verbetert de kwaliteit van leven. Doordat de helft van de medewerkers geen zorgachtergrond heeft, biedt het ook een oplossing voor het personeelstekort.

Podium voor nieuwe benadering

Zorgaanbieder Van Neynsel in Den Bosch gaat volgens Zorgvisie het concept ook toepassen in een intramurale setting. En zorgverzekeraar VGZ zegt: ‘Het concept van de sociale benadering van dementie is goed in zichzelf. VGZ wil de benadering op het podium helpen.”

Anders dan traditionele aanpak

De sociale benadering onderscheidt zich van de traditionele medische benadering van dementie, dominant in de zorg, legt hoogleraar Anne-Mei The uit, bedenker van het concept. Die is vooral gericht op de praktische en medische kant van dementie. Maar er is onvoldoende oog voor de psychosociale gevolgen voor mensen, terwijl ze juist met dat aspect worstelen.

Omgeving het echte probleem

‘Mensen met dementie worden door hun omgeving vaak gereduceerd tot hun breindeffect. Hun omgeving behandelt ze onbedoeld als tweederangs mensen’, zegt The in Zorgvisie. ’Ze worden gezien als zielige patiënten die tot niets meer in staat zijn. Ook niet tot de gewone menselijke behoeften als zingeving, betekenis willen hebben, betekenisvolle wederkerige relaties willen hebben.’ We gaan ervan uit dat de breinziekte het probleem is, maar het echte probleem is de omgeving.’

Mix van zorg en niet-zorg

Bij de sociale benadering van dementie (SBD) geven teams psychosociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun familieleden. In het begeleidingsteam zitten zowel medewerkers met een zorgachtergrond als mensen met een heel andere loopbaan. Om het team zit een schil van vrijwilligers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, studenten en asielzoekers.

Uitstel opname verpleeghuizen

De sociale benadering van dementie stelt de opname in verpleeghuizen uit. De aanname bij het begin van de social trials was dat mensen zes maanden langer thuis zouden kunnen wonen. Bij een tussentijdse evaluatie blijkt dat zelfs een jaar is. Dat levert een enorme besparing op in de Wlz, aldus Zorgvisie.