We laten ouderen toch zeker niet verrekken?

Liesbeth Schoenman (71) uit Marknesse gaat de barricaden op.

Ze wil volgens dagblad de Stentor een landelijke actie ontketenen om af te dwingen dat de kwetsbaarste mensen, zoals dementerende ouderen, betere zorg krijgen.

Strijdlustige vrouw met succes

Als Liesbeth Schoenman zich ergens in vastbijt, is het volgens de krant menens. Ze is een strijdlustige vrouw die eerder met succes via de rechter de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland op de knieën kreeg, zodat die de Wmo-zorg (huishoudelijke hulp) volgens de regels uitvoeren. De rechter gaf haar gelijk, waarna duizenden mensen profiteerden van haar strijd.

Klimaatactivisme als voorbeeld

Hoe denkt zij nu het verschil te kunnen maken? “Allereerst door eraan te beginnen en niet weg te kijken. Mijn voorbeelden zijn de activisten Marjan Minnesma van Urgenda en Leon Adegeest van HoogOverijssel. Minnesma heeft de regering via de rechter gedwongen het Klimaatakkoord, dat ze zelf heeft ondertekend, na te komen. Adegeest heeft grote fouten bij de plannen voor Lelystad Airport aan het licht gebracht, waardoor het vliegveld nog steeds niet open is. Zij hebben het verschil kunnen maken.”

Dit moet stoppen

Een artikel in de krant van 1 oktober was voor Schoenman de spreekwoordelijke druppel, zegt zij in de Stentor. Het stond op de voorpagina, met de onheilspellende kop: ‘Steeds meer ouderen raken verwaarloosd’.  “Dat raakte me vol. Gruwelijk. In ons rijke land. Dit kan toch niet. Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld in onze bestuurders, dat ze niet in staat zijn om deze mensen een fatsoenlijk einde van hun leven te geven. Afschuwelijk ook dat in de Tweede Kamer zoveel politici de andere kant op kijken en deze mensen laten verrekken. Dat moet stoppen. Toen dacht ik: er moet iemand beginnen, waarom doe ik dat niet?”

Het staat in de Grondwet

Om een signaal af te geven en reuring te veroorzaken, wil ze beginnen met mensen bij elkaar brengen die er net zo over denken. Als het nodig blijkt, zal Schoenman volgens de Stentor niet aarzelen met haar manifest de gang naar de rechter te maken. “In onze Grondwet staat dat iedereen recht heeft op toegang tot preventieve gezondheidszorg en op medische verzorging en wordt gesproken van een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid. Dat moet worden nageleefd.”